Fenka NO v dočasné péči u nás

01.10.2014 23:32

Na facebooku jsem viděla inzerát, že se hledá dočasná péče pro asi roční fenku NO, která byla vypuštěna i se svými dvěma štěňaty na jedné louce s bezdomovci. Zůstat tam nemohla, neměla žádné útočiště, nedostávala jíst, evidentně byla bitá. Lidí se hrozně bála a trvalo strašně dlouho, než se dobrovolníkům podařilo fenku odchytit. Protože se hrozně podobala mojí fence Jolly Girmido, rozhodla jsem se, že si jí do dočasné péče vezmu. Nezisková organizace OZ Kubínská Labka, která inzerát vyvěsila mi ještě ten den odpověděla. Domluvili jsme se na podrobnostech, oni sehnali dobrovolníky, kteří mi fenku přivezli ze Slovenska až do Pardubic, kam jsem si pro ní jela. Štěňata si vzal do dočasné péče někdo ze Sezemic, ale fenku nechtěli. Jelka byla vystrašená menší fenka NO. Hned druhý den se začala seznamovat s okolím a zjistila jsem, že je to velice zvídavá fenka, plná energie, velmi učenlivá, je hodná, milá a má takovou povahu štěněte. Skvěle se snáší s ostatními psy a lidí už se  také nebojí, jen se ještě leká prudších pohybů a bojí se pokud člověk má v ruce např. lopatu, ovšem na ulici se už chová zcela přirozeně a sebevědomě. Po jedenácti dnech u nás je z ní naprosto jiný pes, líbí se jí cestování autem, celou dobu klidně leží v přepravce, dokonce jsme už cestovali i autobusem i vlakem a vše perfektně zvládá. Je to opravdu perfektní fenka. Chybí jí dva prsty na zadní noze, o které přišla během života, přesně nevíme jakým způsobem, ale veterinář řekl, že vypadají useknutě. V pohybu jí to ale nijak nebrání.  Po pár dnech jsem si všimla, že jí chybí zub, také byla velmi šikovná, co se týče cvičení, měla vlohy. Jen ze zvědavosti jsem se jí koukla do ucha a zjistila jsem, že je tetovaná. Byl to šok jak pro mě, tak i pro lidi z OZ Kubínská Labka, ucho jí nekontrolovali, protože by je ani ve snu nenapadlo, že by v takových podmínkách mohl skončit pes s PP. Podle tetovacího čísla jsme zjistili, že se nejedná o roční fenku, ale o tříletou fenku NO Julču Mibimato, viz. rodokmen: www.suchno.sk/databaza/julca-mibimato-48623.html. Chovatele jsme kontaktovali, ale nemá o ní nejmenší zájem, fenky se kdysi zbavil,právě kvůli kvůli chybějícímu zubu, díky tomu nemohla být uchovněna.. Je vidět, že pánovi je naprosto jedno, co je s jeho odchovanci a že vše dělá jen pro peníze. Nicméně Jelka už má nejhorší za sebou. 29. října byla vykastrovaná, nechali jsme si 12 dní  na rekonvalescenci  a 10. října 2014 už Jelka opustila dočasnou péči a odjela s novou paničkou do nového domova v Praze. Jelka je v bytě se skvělou novou paničkou, která jí miluje a dá jí vše, co Jelka potřebuje.. Od žrádla, přes veterinární péči až po lásku a dny plné hraní, které Jelka ještě donedávna vůbec neznala. Děkuji Kateřině B., že Jelce poskytla plnohodnotný domov !!!

   Jelka u nás byla  od 1.10.2014 do 10.11.2014 a za tu dobu se změnila z bojácné, vychrtlé fenky v sebevědomou,  silnou fenu. Je to bojovnice a my tu na ní budeme už navždy vzpomínat, protože i za tak krátkou dobu se včlenila do smečky i do našich srdcí. Měj se krásně, Jelka ! :)

Za pomoc týraným, nebo opuštěným psům moc děkuji OZ Kubínská Labka www.kubinska-labka.sk/

Videa naleznete zde:  První den:  www.youtube.com/watch?v=76ZeYydC_c8

                                   Pátý den:   www.youtube.com/watch?v=uJwOnv_u9pg

                                   Třináctý den (Hraní, cvičení, kontakt a mazlení :)): www.youtube.com/watch?v=3ii9IIIP94k

 

Fotky:   První dvě fotky byly pořízeny při odchytu Jelky a jejích štěňat, štěňata se podařilo na žrádlo nalákat ihned, ovšem Jelka se lidí opravdu bála, nedůvěřovala jim, takže její odchyt byl zdlouhavý.

 

 

 

 

 

 

 

                            

 
 
 
 
 
Tyto fotky jsou již od nás, Jelka ve mě získala oporu a mě se podařilo získat její důvěru. Netrvalo to ani moc dlouho, hned přišla na to, že za všechno správné získá odměnu a že se jí už nebude ubližovat. Pomohlo jí také začlenění do naší smečky, která jí ukazuje jak se chovat.

 

Jelka s novou paničkou :)